Igazi magyarságpillanat

12/12/2023
Igazi magyarságpillanat

2023. november 12-én leomoltak a határok a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házban, a Felföldi Dalia Iskola központja megtelt élettel. Az egyedülálló este célja a nemzeti összetartozás szellemének erősítése. Az esemény mottóját Kányádi Sándor ihlette: ,,Mi nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok”

A közösségi ház teljesen megtelt, minden jegy elfogyott. Ez is azt bizonyítja, hogy igény van a kulturális nemzetépítő eseményekre. A délvidéki Török Tilla a népzenében teljesedik ki igazán. Az erdélyi származású Fábián Zoltán, és a felvidéki Vadkerti Imre a rock, és a nemzeti rock képviselői.
Meglepetés vendégként csatlakozott Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sportszakmai igazgatója, aki dobon kísérte a többieket. Ezáltal a koncerten képviselve volt három elcsatolt országrész és az anyaország is.
Juhász István elmondta, hogy a zene is egész kicsi kora óta közel áll hozzá, akárcsak a testmozgás. Játszott zenekarokban is, hiszen a ’70-es években a zene jelentette a szabadságot. Ma már ez kicsit a háttérbe szorul, mert amikor döntenie kellett, akkor a sportot választotta.
Az elcsatolt területek számára is nagyon fontosak, ugyanis akárcsak nálunk a Csallóközben, ugyanúgy Erdélyben, Délvidéken, és Pártiumban is vannak csapataik. Fábián Zoltánnal már nem első alkalom, hogy fellépett, viszont ezzel a formációval most először. Ez nagyon megtisztelő volt számára, hogy ilyen neves emberekkel állhatott egy színpadra, és reméli, hogy lesz még ilyen.
Felcsendültek somogyi, és moldvai népdalok; Kormorán, Székely Vér, és karácsonyi zenék, valamint megzenésített versek is. Közösen énekelték Demjén Ferenctől a "Kell még egy szót", a Kormorántól az "Isten ujja" megérintett, és az Ismerős Arcoktól a "Nélküled" dalokat. A közönség hallhatta Fábián Zoltán legújabb dalát is, melynek címe "Legyen a tiéd". Tilla meghatódottan mondta el, hogy a sorsközösséget érzi Gömörpéterfalán, mert itt is tudják az emberek, hogy milyen a kisebbségi lét.
Vadkerti is örömmel beszélt arról, hogy mennyire szeret jönni erre a környékre. A három előadónak ismeretségünk lévén tegeződési formában tettem fel kérdéseket. Milyen volt számotokra a közös munka, hogyan készültetek?
,,Ha csak egy szóval kellene jellemezni az a: Tisztelet” Fábián Zoltán
,,A hangszereket is alig bírtuk letenni. Tudod, zenészek között is van egyfajta versengés, de ebben a közegben erre a legkisebb lehetőség is ki van zárva.” Török Tilla
,,Otthon gyakorolta mindenki, amit megbeszéltünk, aztán tegnap miután megérkeztünk éjszakába nyúló próbánk volt, mely felejthetetlen számunkra.” Vadkerti Imre
Milyen érzések vannak benned a koncert után Zoli? Hogy élted meg az egészet?
,,Nehéz szavakba önteni. Aki ott volt a helyszínen, érezhette, hogy a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házban vasárnap leomlottak a határok. Egyesült a nemzet. Sokan jöttek a szeretett anyaországból is, számomra ez egy csoda volt. Nem csak énekelünk valamiről, amit szeretnénk, hanem aszerint élünk, és tevékenykedünk.”
Még meg sem történt az első előadás, amikor már meghívást kaptak Sajószentpéterre. Lesz folytatása ennek, és szeretnék magukat kibővíteni egy kárpátaljai művésszel is, hogy teljes legyen a kép.

Forrás:

felvidek.ma

petofiprogram.hu

Helyszín