Népfőiskolák íjásznapja

Sa, 12/12/2023 - 18:45
Népfőiskolák íjásznapja

Tegnap Gömörpéterfalán a Magyar Közösségi Házban, a Felföldi Dalia Iskola, azon belül pedig a Dalia Népfőiskola központjában az íjászok szakmai napja valósult meg.

A Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózatot a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány hozta létre 2021-ben tizenhárom másik népfőiskolával. Ezek között jelen volt a Dalia Népfőiskola is, Kopecsni Gábor vezetésével.

A hálózat tagjai az anyaországban és a határon túli területeken tevékenykednek. Céljuk a nemzeti összetartozás erősítése, a közösségteremtés, az értékközvetítés.

Egyszer így fogalmazott Lezsák Sándor országgyűlési alelnök, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány megalapítója, amikor Gömörpéterfalán járt:

„Be kell laknunk a Kárpát-medencét, mert ha nem tesszük, belakják mások. Ezért kell minden kötődést erősíteni, s ez a dolga a lakiteleki Népfőiskolai Hálózatnak. Mert Szabó Dezső után szabadon minden gömöri felelős minden gömöriért…”

Ebből a célból kifolyólag a hétvégén a körmendi Régió Egyesület íjászai látogattak el Gömörbe, hogy tudásukat egymásnak átadva közösen fejlődjenek a daliásokkal.  Különböző gyakorlatokat, készségfejlesztő technikákat tanított egymásnak a két csapat, majd egy kisebb versenyt is rendeztek egymás között.

Az estét két előadás zárta. Az egyiket a házigazda, Kopecsni Gábor tartotta, amelyben az íjászattal kapcsolatos gyűjtéseiről beszélt. Vannak ugyanis források, amelyek bizonyítják, hogy az íj olyankor is jelent volt a magyarok életében, amikor nem is gondolnánk.

Majd Bogár Péter és Bogár Valéria tették tiszteletüket, akik háromszoros világbajnok íjászok. A házaspár különböző íjakat hozott magával és a több mint 20 éves tudásukat a szakmában. Beszéltek az eltérő íjak használatáról, megosztották észrevételeiket, s ezekkel az íjászok rengeteget gazdagodtak.

Ezzel az eseménnyel ismét egy jó kapcsolat veszi kezdetét az anyaországban és a Felvidéken, hiszen két erős hagyományőrző egyesület útjai találkoztak, akiknek fontos, hogy megmaradjunk magyarnak.

 

Chovan Lilla - felvidek.ma

Helyszín